Разходка с лодка и звезден полет за децата на фондация „Владиславово“

Децата в неравностойно социално положение от варненската фондация „Владиславово“ бяха въвлечени във вълнуващо ваканционно приключение. Те усетиха приказната красота на река Камчия по време на разходка на борда на моторните лодки в едноименния курорт.

Докато се забавляваха с първото в живота си плаване, пред погледа им се разкриха невероятни гледки към зелените брегове на реката и към залива, в който водите на Камчия се вливат в Черно море. За всички на борда гледката откъм морето беше възхитителна.

В програмата на това вълнуващо пътуване беше и посещението в планетариума на Санаториално оздравителния комплекс „Камчия“. За всички участници думичката беше не просто непозната, а дори трудна за произнасяне. Но щом пристъпиха прага на Авиокосмическия център, всички осъзнаха, че прекрачват границата между реалността и фантастиката.

Той е част от Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“, функционира от началото на септември 2012г. В музейната експозиция децата се запознаха с достиженията на руската авиация и космонавтика и с приноса на българските учени и специалисти в космическите изследвания, с участието на България в пилотираните космически полети.

Истински възторг сред децата предизвика звездното небе, представено върху полусферичния купол на планетариума. Диаметърът му е 13 м., което го нарежда в клас „среден“ по размер. Съоръжен е с 6-проекторна цифрова свръхмодерна компютърна система, която позволява прожектирането на пълнокуполни филми. Пред смаяните погледи на малките зрители се разкриха тайните на Слънчевата система, свързването на планетите в съзвездия, безбрежната космическа шир, необятният Млечен път и още множество неподозирани галактики.

Няма как този първи урок по фантастика да бъде осъзнат и запомнен в един единствен ден. Но едно е сигурно – децата на фондация „Владиславово“ дълго ще помнят и ще разказват за тази вълнуваща среща с астрономията и космонавтиката в СОК „Камчия“.

В разходката по река Камчия и посещението на планетариума участваха деца от Центъра за обществена подкрепа „За по-добро бъдеще“, Центъра за обществена подкрепа „Бъдеще за децата на Аспарухово“ и Центъра за социална реабилитация и интеграция. Това беше последното ваканционно приключение в летния календар на фондация „Владиславово“ след морската разходка във Варненския залив с катера на БЧК, Зеленото училище в хижа Младост в Търговищкия Балкан, посещение в Музея на здравето и много други инициативи в отминаващото незабравимо лято.